Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ εξαρτάται και λογοδοτεί μόνο στο λαό

Αποστόλης Πλατανιάς

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβέρνηση προσήλθε προ ολίγου καιρού με πρόταση να επιβληθεί στα κόμματα η αποκλειστική τους επιχορήγηση από το κράτος. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που διατύπωσε καθαρά και απερίφραστα τη διαφωνία του με τέτοιους σχεδιασμούς που κάθε άλλο παρά από αθώα κίνητρα υποκινούνται, με την επισήμανση πως η μίζα, το μαύρο πολιτικό χρήμα και η οικονομική εξάρτηση από τα μεγαθήρια είναι φαινόμενα ξένα προς το ΚΚΕ, δεν το αγγίζουν. Αλλά και με την κατηγορηματική δήλωση πως όσο μεγάλο κι αν είναι το οικονομικό «δέλεαρ» της κρατικής χρηματοδότησης, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πειθαρχήσει, δεν πρόκειται να αποδεχτεί μέτρα ελέγχου και παρέμβασης στην εσωτερική του λειτουργία, μέτρα που θα πλήξουν την αναντικατάστατη σχέση που 9 δεκαετίες έχει σφυρηλατήσει με την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Γιατί αυτό; Γιατί ο πραγματικός στόχος δεν είναι φυσικά η κατάργηση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Οι πραγματικοί στόχοι είναι άλλοι και πιο συγκεκριμένα:

-- Ο έλεγχος των κομμάτων που άμεσα αποτελούν μέρος της αστικής εξουσίας, ώστε η αστική διακυβέρνηση να μη γίνεται ευάλωτη από τους εκάστοτε ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, να μη φθείρεται στη λαϊκή συνείδηση από την αποκάλυψη συγκεκριμένων γεγονότων άμεσης διασύνδεσης κομμάτων - μονοπωλίων.

-- Η τοποθέτηση εμποδίων στις πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται την κυρίαρχη πολιτική, λείανση του εδάφους για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Κι εδώ ας μη διαφεύγει της προσοχής, καθώς σχετίζεται απολύτως με τα παραπάνω η αντι-ΚΚΕ εκστρατεία που τα τελευταία δύο χρόνια εξελίσσεται, η οποία μελετήθηκε και εκπονήθηκε από ενιαίο κέντρο στους κόλπους του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, με στόχο να πληγεί το ηθικό κύρος του ΚΚΕ, να καλλιεργηθεί πνεύμα ανοχής και συμβιβασμού στην κυρίαρχη πολιτική αλλά και να υπονομευτεί η δυνατότητα του Κόμματος να αντλεί οικονομικούς πόρους από το λαό. Φορέας της αντι-ΚΚΕ προβοκάτσιας είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη από τον ΛΑ.Ο.Σ. και έχοντας την ανοχή της ΝΔ. Το ΚΚΕ απ' το 1991 και μετά βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Σε βάρος του κατά καιρούς έχουν ξεδιπλωθεί ισχυρές προβοκάτσιες, απίστευτες συκοφαντίες και ψεύδη. Η ζωή δικαίωσε το ΚΚΕ και κατέγραψε τους προβοκάτορες ως τέτοιους.

Καραμπινάτος αποπροσανατολισμός

Η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση φαινομένων σήψης. Γνωρίζει καλά, όπως και τα άλλα κόμματα που έσπευσαν να ενστερνιστούν τις προθέσεις της, πως η διαφάνεια δεν επιβάλλεται με διαγγέλματα και νόμους, πως η αδιαφάνεια, η εξαγορά, ο χρηματισμός, η διαφθορά είναι φαινόμενα σύμφυτα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν με την πολιτική τους. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών το πρώτο και μεγαλύτερο σκάνδαλο, η «μητέρα» όλων των άλλων που έπονται ως φυσικά επακόλουθα.

Αποτελεί ψέμα και κοροϊδία, προκλητικό εμπαιγμό ότι θα καταργηθεί η διαφθορά με την ψευδεπίγραφη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων. Κόμματα ή και μεμονωμένα πρόσωπα που «τα πιάνουν» θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, κάνοντας συγχρόνως έναν κόπο παραπάνω να βρουν τους τρόπους που θα καλύπτουν τις συνδιαλλαγές και θα τους βρουν. Είναι μαθηματικά βέβαιο αυτό για όσον καιρό παραμένει αναλλοίωτη η σχέση οικονομικής κυριαρχίας - πολιτικής εξουσίας, δηλαδή η σχέση κρατικών - οικονομικών παραγόντων και αυτή δεν αλλάζει με ρυθμίσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

Υπάρχει, άλλωστε, προς τούτο συγκεντρωμένη πείρα σε όλα σχεδόν τα καπιταλιστικά κράτη, στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Κανένας νόμος, όσο αυστηρός κι αν ήταν, δε στάθηκε δυνατό να εξαλείψει τα σκάνδαλα. Η αναποτελεσματικότητά τους είναι η πιο ισχυρή απόδειξη πως το πρόβλημα αυτό είναι σύμφυτο με το καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, πολλές φορές υπαρκτά ή ακόμα και ανύπαρκτα σκάνδαλα αξιοποιήθηκαν και ως μέθοδοι πολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε αστικά κόμματα, ακόμα και ανάμεσα σε στελέχη αυτών των κομμάτων. Αξιοποιήθηκαν από ιμπεριαλιστικά κράτη εναντίον κυβερνήσεων της αρεσκείας και προτίμησής τους όταν ήλθε το πλήρωμα το χρόνου να αλλάξει «φρουρά» στη διακυβέρνηση. Αξιοποιήθηκαν για να υπηρετήσουν τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Και πάντα και παντού αξιοποιήθηκαν πάνω και πριν απ' όλα για να χτυπήσουν το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τα κομμουνιστικά κόμματα. Το «εγχείρημα» περί «διαφάνειας» και «αυτονομίας» των κομμάτων είναι καθαρός, καραμπινάτος αποπροσανατολισμός, είναι συγκάλυψη της αλήθειας ότι τα αστικά κόμματα είναι πλήρως ταυτισμένα με το βάρβαρο, σάπιο και εκμεταλλευτικό σύστημα.

Απορρίπτεται κάθε παρέμβαση

Επειδή, με αφορμή την κατηγορηματική δήλωση του ΚΚΕ πως δε θα επιτρέψει παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του, οι παραχαράκτες των θέσεών του οργίασαν, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ορισμένα στοιχεία. Στο ΚΚΕ: Πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Πραγματοποιείται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις εκλογικές δαπάνες που επίσης χρηματοδοτούνται από το κράτος. Γίνεται έλεγχος από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Γίνεται έλεγχος απόδοσης από την αρμόδια Εφορία του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, του ΕΤΑΚ κ.ά. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του Κόμματος για την έκδοση του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», μαρξιστικού, πολιτικού και λογοτεχνικού βιβλίου, τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των θέσεων και της πολιτικής του μέσω του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», έχει αποδεχτεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Αυτές τις λειτουργίες το ΚΚΕ τις εκτελεί μέσω επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, οι οποίες υπόκεινται τακτικά σε πλήρη λογιστικό, νομικό, ασφαλιστικό και φορολογικό έλεγχο.

Το ΚΚΕ διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς, που εκλέγονται από κομματικά Σώματα. Ο έλεγχος είναι πλήρης, σε όλη την κλίμακα για έσοδα και έξοδα, ιδιαίτερος όταν πρόκειται για στελέχη και μέλη του που είναι εκλεγμένα σε δημόσια αξιώματα, τα έσοδα απ' τα οποία καταβάλλονται στο Κόμμα, όπως και για μέλη του, που ως εκλεγμένα σε όργανα του κινήματος ή σε θεσμικά όργανα, διαχειρίζονται οικονομικούς πόρους.

Τι δεν δέχεται και δεν πρόκειται να δεχτεί το ΚΚΕ; Την οποιαδήποτε παρέμβαση του αστικού κράτους στη σχέση του με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους, που υπακούει αποκλειστικά στις αρχές λειτουργίας που καθορίζονται από το Καταστατικό του. Δεν πρόκειται ούτε για τη χρηματοδότηση, ούτε από πίεση και φόβο, να παραδώσει στο αστικό κράτος λίστες με ονόματα μελών και φίλων που το ενισχύουν οικονομικά από το υστέρημά τους, τροφοδοτώντας και μ' αυτόν τον τρόπο μια πολιτική σχέση μαζί του, που εγγυάται ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματά τους αποκλειστικά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για την κοινωνική και διεθνιστική αλληλεγγύη.

Το ίδιο, άλλωστε, πράττει και η πλουτοκρατία για τα κόμματα που πολιτικά την εκπροσωπούν ακόμα και για εκείνα που δεν αμφισβητούν την εξουσία της. Τα ενισχύει ποικιλοτρόπως.

Οι εκβιασμοί επιστρέφονται

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και πιέσεις. Αντίθετα, όσοι τις εκτοξεύουν θα πάρουν την πρέπουσα απάντηση. Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι αποτελεί ξεχωριστό, πάγιο, διαχρονικά, στόχο του αστικού κράτους, των αστικών πολιτικών δυνάμεων και των συνεταίρων τους. Είναι όλοι αυτοί που εκθείαζαν κάθε δείγμα ή υπόνοια παρέκκλισης από τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού, της επαναστατικής στρατηγικής του, οι ίδιοι που το πολεμούσαν με λύσσα όταν σταθερά και μαχητικά αντιπάλευε τον εσωτερικό και διεθνή ταξικό αντίπαλο.

Οσο πιο σταθερό και μαχητικό ήταν και είναι το ΚΚΕ, τόσο η επίθεση γίνεται πιο ανοικτή, πιο βρώμικη, με συκοφαντίες και μέτρα καταστολής. Τους «καίει» που άντεξε, στάθηκε όρθιο, ανταποκρίθηκε στα νέα καθήκοντα, στις εξελίξεις. Τους ενοχλεί η στρατηγική του ΚΚΕ, η άμεση παρέμβασή του, γιατί είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να διαμορφώσει σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος μια ριζοσπαστική συνείδηση. Ενοχλεί το σύνθημα, «δίκαιο είναι το δίκιο του εργάτη» ακόμα περισσότερο από πριν, γιατί σήμερα αυτό το σύνθημα υποδαυλίζει έναν άλλο τρόπο σκέψης. Ενοχλούν οι θέσεις για το σοσιαλισμό, η πολιτική του Μετώπου, η λαϊκή εξουσία.

Είναι, όμως, ακριβώς αυτά τα στοιχεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που του επιτρέπουν να απολαμβάνει την εκτίμηση, την αναγνώριση από πλατιές λαϊκές δυνάμεις που μεταφράζεται και σε οικονομική ενίσχυσή του. Αυτά του τα χαρακτηριστικά το ΚΚΕ δεν τα απεμπολεί, δεν τα εκχωρεί στον ταξικό αντίπαλο. Για μια ακόμα φορά απευθύνεται πλατιά στο λαό και τον καλεί να αντιληφθεί και ως δική του υπόθεση την απόκρουση της επίθεσης στο ΚΚΕ και να το ενισχύσει πολιτικά και οικονομικά.


Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας μορφωμένος νομικός και τίμιος δικαστής δεν θα τον εφαρμόσει(2018-09-22 00:00:00.0)
Οι «αντιμνημονιακές» και οι αντιΚΚΕ κραυγές του Τράγκα(2012-02-01 00:00:00.0)
Αντιπερισπασμός για να κρυφτεί η σάπια πολιτική τους(2011-01-27 00:00:00.0)
Ζητάει να ποινικοποιηθεί η ανώνυμη προσφορά του λαού(2009-12-17 00:00:00.0)
Δεν πρόκειται να γίνουμε όμηροι του κράτους και των βιομηχάνων(2009-08-19 00:00:00.0)
Ματαιοπονούν(2009-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ